De huidige tijd zit vol onzekerheden. Wij van Harvest Finance willen ondernemers graag goed door deze onzekere tijden heen helpen. Daarom hebben wij in dit artikel 10 tips beschreven die u als ondernemer kunt toepassen om zo goed mogelijk door deze crisis heen te komen.
Door vooraf heldere afspraken te maken met jouw klanten over de facturatie voor een opdracht, kan je betalingstermijnen verlagen. Waardoor jij sneller beschikt over werkkapitaal en je liquiditeit verbetert. Bijvoorbeeld:
Verlaag je kredietrisico door korter op de bal te spelen wat betreft het debiteurenbeheer. Hierdoor zal de gemiddelde betalingstermijn dalen, waardoor jij sneller beschikt over je geld. Geld dat zeker in deze periode hard nodig is om aan je kortlopende verplichtingen te kunnen blijven voldoen! Deze tips zijn onderverdeeld in de 3 fases van het facturatieproces en we lichten de belangrijkste voor je toe:
Met een leverancierskrediet, levert jouw leverancier goederen die je pas later dan de leveringsdatum hoeft te betalen. Op die manier verstrekt je leverancier een ‘krediet’, want de kosten worden uitgesteld (tot je de goederen hebt doorverkocht). Dit leverancierskrediet kan voornamelijk uitkomst bieden als je voorraad in moet kopen, omdat dit een sterke negatieve invloed kan hebben op de liquiditeit. Hierbij adviseren wij u om in contact met uw leveranciers te treden om de standaard betalingstermijn te verruimen.
Kan je niet langer wachten op je geld, omdat je inkomsten acuut zijn teruggenomen, je buffers op zijn en/of je je personeel moet blijven betalen? Hoe? Door het verkopen van nieuwe zakelijke facturen op kredietwaardige debiteuren aan een factormaatschappij (reeds openstaande facturen en deelfacturen kunnen wij helaas niet aankopen). Op deze manier verlaag je de betalingstermijnen van je facturen namelijk naar 1 dag. Hierdoor kan jij direct aan je financiële verplichtingen voldoen. Bovendien nemen wij het debiteurenbeheer en het kredietrisico over. Waardoor jij je kunt focussen op het ondernemerschap en 100% verzekerd bent van je geld.
Branches die hard geraakt zijn door de gezondheidsmaatregelen tegen het Coronavirus krijgen op korte termijn een tegemoetkoming van 4.000 euro. Welke bedrijven hiervoor precies in aanmerking komen, is hier toegelicht. Denk bijvoorbeeld aan de horecabranche, reisbranche, evenementenbranche en sommige bedrijven in de culturele sector.
ZZP’ers en MKB’ers die levensvatbaar zijn, maar op dit moment in de knel zitten, krijgen tijdelijk maximaal 1.500 euro netto per maand dankzij het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De aanvraag hiervoor wordt nu sneller behandeld en verstrekt. Bovendien is het geen krediet, maar een uitkering die aanvult tot het sociale minimum en dus niet terugbetaald hoeft te worden. De Tozo is geënt op de Bbz. De regeling werkt terug tot 1 maart en geldt voorlopig tot 1 juni 2020.
Met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) kan je als werkgever onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming aanvragen in de loonkosten voor 3 maanden, met een eventuele verlenging van nog eens 3 maanden. Daarmee kan je werknemers met zowel vaste als flexibele contracten, oproepkrachten en uitzendkrachten in dienst houden en doorbetalen. De NOW is een vervanging voor de werktijdverkorting (WTV). Aanvragen van de NOW kan via het UWV via deze link.
Als u in financiële problemen bent gekomen door de Coronacrisis mag u de Belastingdienst verzoeken om uitstel van betaling voor:
Bij te late betaling deelt de Belastingdienst bovendien geen verzuimboetes uit en je kunt een verlaging van de voorlopige aanslag aanvragen bij een verwachte lagere winst door de Coronacrisis.
De invorderingsrente voor alle belastingschulden wordt daarnaast tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. De belastingrente wordt ook tijdelijk verlaagd naar 0,01%.
De regeling BMKB-C (een versoepeling van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)) is in het leven geroepen om geld lenen gemakkelijker te maken voor MKB’ers, zodat liquiditeitsproblemen worden voorkomen. Hoe? Als bedrijven een lening af willen sluiten, maar onvoldoende zekerheid kunnen bieden aan de financier (zowel banken als alternatieve financiers) dan staat de overheid deels garant. Door dit stevigere onderpand kunnen ondernemers meer lenen.
(Middel)grote bedrijven kunnen gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinancierings-regeling (GO) als zij lastig een banklening of -garantie kunnen krijgen. Hiermee geeft de overheid 50% garantie op bankleningen en -garanties met een maximum van 150 miljoen euro per bedrijf. De overheid verhoogt het plafond voor het afgeven van de garanties tijdens de coronacrisis van 400 miljoen naar 1.5 miljard euro.
Mocht u ten aanzien van bovenstaande vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen via 033-2003200 of door een e-mail te sturen naar info@harvestfinance.nl .