Welke soorten accountants zijn er?

Welke soorten accountants zijn er
In dit artikel lees je over:

Een accountant helpt kleine en grote ondernemingen met de financiële administratie van bedrijven. Hij/ zij draagt zorg voor alle financiële informatie. Zo stelt hij/zij verschillende soorten verklaringen, genaamd controleverklaringen, op.

Hier lees je meer over: wat doet een accountant.

Maar er zijn verschillende soorten accountants, met verschillende type indelingen.

1. Dit zijn alle soorten accountants

Functioneel gezien zijn er twee ’typen’ Accountants. Een AA-accountant (Accountant Administratieconsulent) en een Registeraccountant (RA).

Ken jij iemand die een onderneming vanuit beroep helpt met hun financiële administratie? Dan draagt die persoon niet direct één van deze titels. Dit kan ook een boekhouder zijn.

Er zit namelijk een wezenlijk verschil tussen een boekhouder en accountant.

1.2 Een accountant-administratieconsulent (AA-accountant)

Zij richten zich vooral op het samenstellen van jaarrekeningen. Dit doen zij veelal voor kleinere en middelgrote bedrijven. Vaak nemen zij een adviserende rol op zich. Dit o.a. op financieel, fiscaal en administratief gebied.

1.2 Een registeraccountant (RA-accountant)

Een registeraccountant heeft een breed scala aan taken. Maar is voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen en financiële verslaglegging. Hij/ zij doet dit vooral voor grote organisaties.

Hun kennis reikt vaak verder dan de fundamentele beginselen van accountancy. Doorgaans hebben zij een universitaire opleiding gevolgd.

Dit is meestal het grootste verschil met t.o.v. de AA titel. Dit betreft meestal een HBO-opleiding.

2. Indeling van soorten accountants

Naast de soorten accountants is er ook een indeling gericht op het werkveld waarin hij/zij werkzaam is.

Deze indeling is als volgt;

  • openbaar accountant: deze accountant werkt bij een accountantskantoor.
  • intern accountant: hij/zij werkt op de accountantsafdeling van een organisatie.
  • overheidsaccountant: hij/zij werkt op de afdeling accounting van een overheidsinstelling. Of als belastingcontroleur bij de belastingdienst.
  • accountant in business: heeft de titel accountant, maar heeft een functie binnen een bedrijf. De accountant in business is vaak de (financieel) directeur of controller.

Op zoek naar hulp bij jullie financiële administratie?

We helpen je graag verder. Harvest Finance kun je inzetten als AA, RA of zelfs als boekhouder in Amersfoort. Wij streven ernaar om jouw bedrijf volledig te ontlasten, ook als dat buiten Amersfoort is! Dit doen wij met innovatieve technologie, een eigentijdse aanpak en persoonlijk contact.

Neem gerust contact met ons op.

Geschreven door: Maarten Roordink
Interim CFO I Registeraccountant I Business Coach & eigenaar van Harvest Finance. 10+ jaar auditervaring, hoofdzakelijk bij Big 4-auditkantoren. 6+ jaar ervaring in Financial Control / Business Control.
Verken meer
Welke soorten accountants zijn er
Kennis

Welke soorten accountants zijn er?

Een accountant helpt kleine en grote ondernemingen met de financiële administratie van bedrijven. Hij/ zij draagt zorg voor alle financiële informatie. Zo stelt hij/zij verschillende

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Jouw financiën naar een hoger niveau?
We vertellen je graag over de mogelijkheden