Welke soorten accountants zijn er?

Maarten
|
maart 10, 2022
In dit artikel lees je over:
Primary Item (H2)

Een accountant helpt kleine en grote ondernemingen met de financiële administratie van bedrijven. Hij/ zij draagt zorg voor alle financiële informatie. Zo stelt hij/zij verschillende soorten verklaringen, genaamd controleverklaringen, op.

Maar er zijn verschillende soorten accountants, met verschillende type indelingen.

1. Dit zijn alle soorten accountants

Functioneel gezien zijn er twee 'typen' Accountants. Een AA-accountant (Accountant Administratieconsulent) en een Registeraccountant (RA).

Ken jij iemand die een onderneming vanuit beroep helpt met hun financiële administratie? Dan draagt die persoon niet direct één van deze titels. Dit kan ook een boekhouder zijn.

Er zit namelijk een wezenlijk verschil tussen een boekhouder en accountant.

1.2 Een accountant-administratieconsulent (AA-accountant)

Zij richten zich vooral op het samenstellen van jaarrekeningen. Dit doen zij veelal voor kleinere en middelgrote bedrijven. Vaak nemen zij een adviserende rol op zich. Dit o.a. op financieel, fiscaal en administratief gebied.

1.2 Een registeraccountant (RA-accountant)

Een registeraccountant heeft een breed scala aan taken. Maar is voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen en financiële verslaglegging. Hij/ zij doet dit vooral voor grote organisaties.

Hun kennis reikt vaak verder dan de fundamentele beginselen van accountancy. Doorgaans hebben zij een universitaire opleiding gevolgd.

Dit is meestal het grootste verschil met t.o.v. de AA titel. Dit betreft meestal een HBO-opleiding.

2. Indeling van soorten accountants

Naast de soorten accountants is er ook een indeling gericht op het werkveld waarin hij/zij werkzaam is.

Deze indeling is als volgt;

  • openbaar accountant: deze accountant werkt bij een accountantskantoor.
  • intern accountant: hij/zij werkt op de accountantsafdeling van een organisatie.
  • overheidsaccountant: hij/zij werkt op de afdeling accounting van een overheidsinstelling. Of als belastingcontroleur bij de belastingdienst.
  • accountant in business: heeft de titel accountant, maar heeft een functie binnen een bedrijf. De accountant in business is vaak de (financieel) directeur of controller.

Op zoek naar hulp bij jullie financiële administratie?

We helpen je graag verder. Harvest Finance kun je inzetten als AA, RA of zelfs als boekhouder in Amersfoort. Wij streven ernaar om jouw bedrijf volledig te ontlasten, ook als dat buiten Amersfoort is! Dit doen wij met innovatieve technologie, een eigentijdse aanpak en persoonlijk contact.

Neem gerust contact met ons op.

Geschreven door: Maarten Roordink

Registeraccountant en eigenaar van Harvest Finance.
Verken meer
Kennis

Concurrentiebeding niet langer geldig na wijziging arbeidsovereenkomst

Een concurrentiebeding voor een werknemer moet schriftelijk worden vastgelegd om rechtsgeldig te zijn. Volgens vaste rechtspraak behoudt een concurrentiebeding zijn geldigheid wanneer een bestaande
Maarten
juni 13, 2024
Kennis

Geen fictieve verkrijging op grond van verrekenbeding

De Successiewet kent een aantal fictieve erfrechtelijke verkrijgingen. Een van deze verkrijgingen betreft hetgeen aan de langstlevende echtgenoot bij het overlijden van de andere echtgenoot…
Maarten
juni 13, 2024
1 2 3 81
Jouw financiën naar een hoger niveau?
We vertellen je graag over de mogelijkheden
Neem contact op

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste financiële trends en weetjes.
Abonneer
Harvest Finance Logo

Als jouw gedreven accountant en inspirerende business coach, streven we ernaar om jouw onderneming te laten bloeien! Maak nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek en ontdek hoe we samen jouw succes kunnen verwezenlijken!

Wij zijn er om jou te ontzorgen, zodat jij je volledig kunt concentreren op jouw onderneming. En daar stopt het niet - we streven er ook naar om jouw bedrijf winstgevender te maken! Laat ons jouw partner zijn in groei en succes, en samen gaan we voor goud!

Contact gegevens

Adres: 
Stadsring 157 B
3817 BA Amersfoort
Telefoon: +31 33 200 3 200 
Mail:  info@harvestfinance.nl
Open van:  Ma t/m Vr: 09:00–18:00
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram