Welke soorten accountants zijn er?

Maarten
|
maart 10, 2022
In dit artikel lees je over:
Primary Item (H2)

Een accountant helpt kleine en grote ondernemingen met de financiële administratie van bedrijven. Hij/ zij draagt zorg voor alle financiële informatie. Zo stelt hij/zij verschillende soorten verklaringen, genaamd controleverklaringen, op.

Hier lees je meer over: wat doet een accountant.

Maar er zijn verschillende soorten accountants, met verschillende type indelingen.

1. Dit zijn alle soorten accountants

Functioneel gezien zijn er twee 'typen' Accountants. Een AA-accountant (Accountant Administratieconsulent) en een Registeraccountant (RA).

Ken jij iemand die een onderneming vanuit beroep helpt met hun financiële administratie? Dan draagt die persoon niet direct één van deze titels. Dit kan ook een boekhouder zijn.

Er zit namelijk een wezenlijk verschil tussen een boekhouder en accountant.

1.2 Een accountant-administratieconsulent (AA-accountant)

Zij richten zich vooral op het samenstellen van jaarrekeningen. Dit doen zij veelal voor kleinere en middelgrote bedrijven. Vaak nemen zij een adviserende rol op zich. Dit o.a. op financieel, fiscaal en administratief gebied.

1.2 Een registeraccountant (RA-accountant)

Een registeraccountant heeft een breed scala aan taken. Maar is voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen en financiële verslaglegging. Hij/ zij doet dit vooral voor grote organisaties.

Hun kennis reikt vaak verder dan de fundamentele beginselen van accountancy. Doorgaans hebben zij een universitaire opleiding gevolgd.

Dit is meestal het grootste verschil met t.o.v. de AA titel. Dit betreft meestal een HBO-opleiding.

2. Indeling van soorten accountants

Naast de soorten accountants is er ook een indeling gericht op het werkveld waarin hij/zij werkzaam is.

Deze indeling is als volgt;

  • openbaar accountant: deze accountant werkt bij een accountantskantoor.
  • intern accountant: hij/zij werkt op de accountantsafdeling van een organisatie.
  • overheidsaccountant: hij/zij werkt op de afdeling accounting van een overheidsinstelling. Of als belastingcontroleur bij de belastingdienst.
  • accountant in business: heeft de titel accountant, maar heeft een functie binnen een bedrijf. De accountant in business is vaak de (financieel) directeur of controller.

Op zoek naar hulp bij jullie financiële administratie?

We helpen je graag verder. Harvest Finance kun je inzetten als AA, RA of zelfs als boekhouder in Amersfoort. Wij streven ernaar om jouw bedrijf volledig te ontlasten, ook als dat buiten Amersfoort is! Dit doen wij met innovatieve technologie, een eigentijdse aanpak en persoonlijk contact.

Neem gerust contact met ons op.

Geschreven door: Maarten Roordink

Interim CFO I Registeraccountant I Business Coach & eigenaar van Harvest Finance. 10+ jaar auditervaring, hoofdzakelijk bij Big 4-auditkantoren. 6+ jaar ervaring in Financial Control / Business Control.
Verken meer
Kennis

Welke soorten accountants zijn er?

Een accountant helpt kleine en grote ondernemingen met de financiële administratie van bedrijven. Hij/ zij draagt zorg voor alle financiële informatie. Zo stelt hij/zij verschillende…
Danny
maart 10, 2022
Kennis

Wat is het verschil tussen boekhouder en accountant?

Er zijn duidelijke verschillen tussen een accountant en boekhouder. 'Accountant' is niet een netter woord voor boekhouder- in tegenstelling tot wat mensen denken. Er zijn…
Danny
januari 3, 2022
Jouw financiën naar een hoger niveau?
We vertellen je graag over de mogelijkheden
Neem contact op

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste financiële trends en weetjes.

Wij zijn jouw eigentijdse accountant en business coach die jouw onderneming laat groeien en bloeien.

Wij zorgen ervoor dat jij je kunt focussen op jouw onderneming én zorgen er daarnaast voor dat jouw onderneming winstgevender wordt.

Contact gegevens

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram