Wat is het verschil tussen boekhouder en accountant?

Maarten
|
januari 3, 2022
In dit artikel lees je over:
Primary Item (H2)

Er zijn duidelijke verschillen tussen een accountant en boekhouder. 'Accountant' is niet een netter woord voor boekhouder- in tegenstelling tot wat mensen denken. Er zijn duidelijke verschillen.

Verschil tussen boekhouder en accountant in titel

In basis zit het grootste verschil in de titel.

Boekhouder

De titel boekhouder is niet beschermd. Dit houdt in dat iedereen zichzelf boekhouder mag noemen. Er zijn wel opleidingen om personen tot boekhouder op te leiden, maar dit is niet verplicht.

Accountant

De titel accountant is wél een beschermde titel. Niet iedereen mag zichzelf zomaar accountant noemen. De titel mag iemand alleen dragen nadat de benodigde opleiding succesvol is afgerond. Daarnaast moet de accountant geregistreerd zijn bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

Het verschil in opleiding

Naast de benodigde opleiding tot accountant moet er ook een praktijkexamen zijn afgelegd. Uit dit examen moet blijken dat de accountant geschikt is om zijn beroep goed uit te kunnen voeren. Er zijn twee soorten accountants en -titels. Dit zijn registeraccountant (RA accountant) en accountant-administratieconsulent (AA accountant). Met de universitaire opleiding accountancy (Post-master) behaal je de titel registeraccountant (RA accountant). Een accountant-administratieconsulent (AA accountant) heeft een hbo opleiding accountancy afgerond.

Een accountant moet zich ieder jaar verplicht bijscholen. Dit om zijn kennis op niveau te houden. Er is sprake van een permanente educatie. Dit is wat een boekhouder niet hoeft te doen. Een accountant is daarom beter op de hoogte van veranderingen in wet- en regelgeving.

Verschillen in werkzaamheden

Er is ook sprake van een groot verschil in werkzaamheden. Een accountant heeft een controlerende rol en een boekhouder een uitvoerende rol. Een boekhouder verricht daadwerkelijk de boekhouding. Een accountant richt veelal alleen de boekhouding in en controleert deze.

Voor ingewikkelde vraagstukken zal een goede boekhouder jou als ondernemer doorverwijzen. Een boekhouder heeft met name kennis over de boekhouding voor kleinere bedrijven. Dat komt omdat die praktische ervaring heeft. Een accountant heeft ervaring opgedaan bij grote bedrijven.

Bij Harvest Finance pakken we het anders aan

Heb jij een accountant nodig voor het inrichten van jouw financiële administratie? Maar ben je eigenlijk ook op zoek naar een boekhouder die de uitvoerende rol op zich neemt? Bij Harvest Finance zijn wij account in Amersfoort én boekhouder in Amersfoort en dit combineren we graag voor je!

Ook buiten Amersfoort! We bedienen klanten van Groningen tot Maastricht.

Neem dus gerust contact met ons op.

Geschreven door: Maarten Roordink

Interim CFO I Registeraccountant I Business Coach & eigenaar van Harvest Finance. 10+ jaar auditervaring, hoofdzakelijk bij Big 4-auditkantoren. 6+ jaar ervaring in Financial Control / Business Control.
Verken meer
Kennis

Bedrag vrijstelling thuiswerkvergoeding 2023

In de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen 2023 van de Belastingdienst is vermeld dat de gerichte vrijstelling voor de onbelaste thuiswerkvergoeding in 2023 wordt verhoogd naar €…
Maarten
november 24, 2022
Kennis

Toerekening helft winstuitdeling aan partner

Een door een vennootschap aan haar aandeelhouder toegekend voordeel is een uitdeling van winst indien en voor zover aannemelijk is dat de vennootschap de aandeelhouder…
Maarten
november 24, 2022
1 2 3 28
Jouw financiën naar een hoger niveau?
We vertellen je graag over de mogelijkheden
Neem contact op

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste financiële trends en weetjes.

Wij zijn jouw eigentijdse accountant en business coach die jouw onderneming laat groeien en bloeien.

Wij zorgen ervoor dat jij je kunt focussen op jouw onderneming én zorgen er daarnaast voor dat jouw onderneming winstgevender wordt.

Contact gegevens

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram