Wat doet een accountant?

wat doet een accountant harvest finance
In dit artikel lees je over:

Een accountant helpt jou als ondernemer met jouw financiële administratie. Hij stelt jaarrekeningen en financiële overzichten op en controleert deze. Daarnaast is een accountant een adviseur op de volgende gebieden;

 • Financieel advies
 • Financiële verslaglegging
 • Juridisch advies
 • Bedrijfseconomisch advies
 • Fiscaal advies
 • Strategisch advies
 • Operationeel advies
 • Procesoptimalisatie

Maar ook voor bijvoorbeeld bij de waardebepaling van jouw onderneming. Het uitvoeren van een due diligence bij een overnameproces. En het geven van advies op administratief, fiscaal, strategisch en operationeel gebied.

Een accountant is onafhankelijk en onpartijdig tijdens het werken in het maatschappelijk verkeer. Dit is het geval bij het controleren van de jaarrekening van een onderneming. Een accountant kan daarnaast ook in opdracht van één partij werkzaamheden uitvoeren. Denk dan aan de waardebepaling van kleine, middelgrote of grote ondernemingen.

Waarom je als ondernemer niet zonder accountant kunt

Je neemt jouw onderneming serieus en wilt alleen het beste resultaat. Dan kun je niet zonder accountant. Een accountant is net als een goede dokter. Je gaat erheen om direct geholpen te worden en het juiste advies te krijgen. Je zit niet te wachten op trial-and-error. Jouw onderneming is daarin niet anders en is te belangrijk. Daarvoor wil je alleen het beste wat er te krijgen is, in dit geval een goede accountant.

Je wilt direct het juiste advies krijgen. Je wilt niet achteraf te horen krijgen dat je het beter anders had kunnen doen. Laat staan een advies krijgen van iemand die niet deskundig bleek te zijn.

Zo zijn er meerdere situaties waarin je niet zonder accountant kan, zoals bijvoorbeeld:

 • Je wilt als ondernemer meer resultaat onderaan de streep overhouden. Een goede accountant weet exact aan welke knoppen hij/zij moet draaien. Dit zorgt voor meer winst.
 • Jouw onderneming is gegroeid tot een middelgrote of grote onderneming.
 • Door je huidige boekhouder overzie jij je financiën niet meer.
 • Je wilt jouw eenmanszaak of VOF omzetten naar een BV-structuur en hebt hier hulp bij nodig.

Als ondernemer ben je goed in het werk waar jouw focus of expertise als ondernemer ligt. Niet in financiële administratie, loonadministratie of controleverklaringen. Dit zijn de expertises van een accountant.

Benieuwd hoe wij jou hierin kunnen ontzorgen? Neem gerust eens contact op.

Wat doet een accountant van dag tot dag?

De taken van een accountant lopen uiteen per bedrijf en per situatie. Maar de volgende drie taken tekenen een accountant.

Het samenstellen van de jaarrekening

Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Dit is van het afgelopen boekjaar. Een jaarrekening bestaat uit een balans en een winst- en verliesrekening. Daarbij zit een toelichting op beide. De jaarrekening moet voldoen aan wettelijke vereisten. Het indienen van de jaarrekening is verplicht indien jouw onderneming een B.V. is.

Afgeven van samenstellingsverklaringen

Een samenstellingsverklaring is een accountantsverklaring die kan worden afgegeven door een accountant bij een door hem uitgevoerde samenstelling van een overzicht met historische financiële informatie (bijvoorbeeld een jaarrekening). Door het toevoegen van de samenstellingsverklaring aan de jaarrekening heeft deze jaarrekening bij externe stakeholders (o.a. banken en investeerders) een hogere waarde.

Het opstellen van controleverklaringen

Een controleverklaring is een accountantsverklaring over een controle. De controle is van een overzicht met historische financiële informatie. Een voorbeeld is een jaarrekening. Het bestuur is verantwoordelijk voor de opstelling van het overzicht. De accountant controleert deze en rapporteert daarover met zijn controleverklaring.

Voldoet jouw onderneming aan de groottecriteria voor middelgroot of grote bedrijven? Dan ben je verplicht om een wettelijke controle te laten uitvoeren. Deze controle is op de gehele administratie van jouw onderneming.

Wanneer mag iemand zich accountant noemen?

Het beroep Accountant is een beschermd beroep. Dit wil zeggen dat je de naam ”Accountant” niet zomaar mag gebruiken. Dit mag wanneer je staat ingeschreven in het register van de beroepsorganisatie. In Nederland is dat het NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants). Om jezelf een accountant te noemen dien je ingeschreven te zijn. Ook moet je aan een kwalificatievereisten en opleidingseisen voldoen. De kwalificatievereisten zitten in praktijkervaring en toetsing van de vakbekwaamheid.

Wat kost een accountant?

Het uurtarief van een accountant verschilt, maar ligt gemiddeld rond € 150,- per uur. Er zijn duidelijke verschillen tussen kleine, middelgrote en grote accountantskantoren. De duurste accountants zitten voornamelijk bij de Big 4.

Een accountant doet niet hetzelfde als een boekhouder

Mensen gebruiken de woorden boekhouder en accountant vaak door elkaar. Onterecht denkt men dat accountant een netter woord is voor een boekhouder.

Er zitten wel degelijk een groot verschil tussen een boekhouder en accountant. De titel van een accountant is bijvoorbeeld beschermd, die van een boekhouder niet. Daarnaast zit er nog een verschil in opleiding én in werkzaamheden.

Soorten accountants

Functioneel gezien zijn er twee soorten accountants: een Accountant Administratieconsulent en een Registeraccountant. Er zijn ook verschillende soorten accountants op basis van werkveld. Hieronder vallen onder andere Accountant in business en Openbaar Accountant.

Wat maakt Harvest Finance anders?

Wij werken niet alleen als accountant in Amersfoort, maar ook als boekhouder in Amersfoort. Zo kunnen wij zowel de adviserende als uitvoerende rol voor jullie oppakken.

Als eigentijds en innovatief administratiekantoor kun je bij ons natuurlijk ook terecht buiten Amersfoort.

Neem gerust eens contact op over de mogelijkheden.

Geschreven door: Maarten Roordink
Interim CFO I Registeraccountant I Business Coach & eigenaar van Harvest Finance. 10+ jaar auditervaring, hoofdzakelijk bij Big 4-auditkantoren. 6+ jaar ervaring in Financial Control / Business Control.
Verken meer
Welke soorten accountants zijn er
Kennis

Welke soorten accountants zijn er?

Een accountant helpt kleine en grote ondernemingen met de financiële administratie van bedrijven. Hij/ zij draagt zorg voor alle financiële informatie. Zo stelt hij/zij verschillende

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Jouw financiën naar een hoger niveau?
We vertellen je graag over de mogelijkheden